вторник, 9 октября 2018 г.

Перші кроки чугуївських бібліотекарів у найбільшу онлайн-енциклопедію світу- Вікіпедію.




В суботу 6 жовтня 2018 року в комп’ютерній  залі  центральної бібліотеки відбувся семінар-тренінг "Редагування статей у Вікіпедії».
Співробітники бібліотеки, музею, вчителі взяли участь у тренінгу з метою навчитись викладати статті у Вікіпедію.
Огрганізатором данного заходу стала громадська організація «Вікімедія Україна», тренінг провели  волонтери української Вікіпедії - Власенко  Дмитро та Сафронов Антон.          Вікіпедія – вільна енциклопедія , яку може редагувати кожен, - один із найбільших проектів в історії, що твориться спільними зусиллями, вона містить зараз 830 305 статей.


Експерти розповіли , як робити внесок у Вікіпедію, щоб вільно поділитись цими знаннями  з іншими. Учасники семінару  дізналися:
·        що таке Вікіпедія і як вона працює;
·        як орієнтуватись у Вікіпедії,
·        яким чином і чому варто дописувати у Вікіпедію;
·        важливі правила , які роблять Вікіпедію надійною;
·        як редагувати Вікіпедію за допомогою візуального редактора і вікірозмітки та багато іншого.
Друга частина тренінгу була практичною, на якій учасники-початківці , вчилися створювати першу статтю в українській Вікіпедії,  а досвідчені вікіпедисти допомагали їм у цій справі та відповідали на запитання. 
У Вікіпедії уже багато є всього, однак чимало важливих тем не достатньо розкрито , а по де яким ,  взагалі немає статей. Тому з 5-18 листопада пройде конкурс серед публічних бібліотек Харкова та Харківської області на кращу статтю та фотографію краєзнавчої тематики в українській Вікіпедії «ВікіХарківщина 2018».  Метою  Конкурсу є  активізація серед бібліотек діяльності, покликаної на використання та наповнення Вікіпедії, матеріалами про рідний край.


Комментариев нет:

Отправить комментарий

УВАГА, НОВИНКА!

З пилу з жару до нашої бібліотеки потрапила книга відомого історика-лінгвіста, яка розкриває тему походження української мови та етноса в ці...