пятница, 23 ноября 2018 г.

Чорна сповідь моєї вітчизни


Сьогодні, 23 листопада, до центральної бібліотеки завітали учні 7 класу
ЗОШ №1(класний керівник Ткаченко Олена Михайлівна) щоб вшанувати пам'ять жертв Голодомору.
Пам'ять – нескінченна книга, в якій записано все: і  життя людини, і життя країни. Там багато сторінок вписано кривавими і чорними кольорами.
Кожен із нас переосмислює нашу історію, трагічні її сторінки, які примушують стискатися людські серця. Одна з найстрашніших  таких сторінок - Голодомор, який призвів до небачених  жертв.
 Кажуть, що минуле не належить нікому. Воно - надбання нинішніх і майбутніх поколінь, бо саме їм належить винести з нього всі найсерйозніші уроки, щоб подібні людські трагедії не повторилися. Ніде і ніколи!
Пам'яті мільйонів українських селян, які загинули мученицькою смертю від голоду, заподіяного сталінським тоталітаризмом у 1932-1933 роках.
Пам'яті українських сіл і хуторів, які щезли з лиця землі після найбільшої трагедії XX століття, присвячуються ці хвилини.


В руках, що виростили хліб.
 Не залишили і зернини
 Ні, рід наш в горі не осліп -
 Ти все згадаєш, Україно!
 Згадай усе ти, щоб воздать
 Близьким і дальнім людоморам.
 ... Хоч радість легше пам'ятати.
 Та треба пам'ятать і горе.

Нажаль точної цифри жертв голодомору сьогодні назвати не зможе ніхто. Тим  більше, що  влада вміла приховувати злочини. Місцеву владу змушували переписувати книги метричних записів, фальсифікувати реєстр голодних смертей за будь-які спроби сказати про Голодомор нещадно карали.
Діти разом з дорослими подивилися фрагменти з історично- документального фільму «Голодомор. ХХ ст. Технологія геноциду».
Вшанували пам'ять хвилиною мовчання та пом’янули померлих   шматочком хліба.


Хай у кожному місті і селі, в кожній оселі, в кожній родині старий і малий схилить голову перед пам’яттю невинно убієнних голодом-геноцидом, уклінно припаде до їхніх могил, поставить свічку перед образом Божим!


Комментариев нет:

Отправить комментарий

УВАГА, НОВИНКА!

З пилу з жару до нашої бібліотеки потрапила книга відомого історика-лінгвіста, яка розкриває тему походження української мови та етноса в ці...