четверг, 22 октября 2020 г.

ПЛАНЕТА КАЗОК ДЖАННІ РОДАРІ



    Джованні Франческо Родарі народився 23 жовтня 1920 року в північно-італійському містечку Оменья в родині власника маленької пекарні. Його батько, Джузеппе Родарі, був главою численної родини і зовсім не багатою людиною, сім'я сяк-так зводила кінці з кінцями. Дитинство майбутнього казкаря протікало в люблячій сім'ї, але народився він слабким і часто хворів. Батьки багато часу приділяли спілкуванню з дітьми, вчили їх малювати і грати на скрипці. Тяга до малювання у Джанні була настільки велика, що у свій час він навіть мріяв стати художником, але став учителем початкових класів.

 Після війни, у 1948 р., був літературним співробітником міланського видання газети "Уніта". За сприяння Родарі у цій газеті було створено спеціальний дитячий куточок, у якому він публікував свої вірші. У 1951 р. побачила світ перша поетична збірка Родарі "Книжка веселих віршів" . Так само, як у дитячій свідомості фантазія поєднується з подіями реального життя, у поезії Родарі образи народних казок переплітаються з реальними персонажами ("Куди поділися феї", "Лист до феї").

Хоча письменник і не спрощував проблем, які порушував у своїх віршах, проте вони залишаються зрозумілими для маленьких читачів. Без зайвої моралізації Родарі розповідає про різні професії, кожна з яких має свої барви, особливий, неповторний аромат ("Чим пахнуть ремесла", "Запахи ремесел").

У 1970 р письменник отримав престижну премію Ганса Християна Андерсена, яка допомогла йому придбати всесвітню популярність.  Родарі помер від важкої хвороби 14 квітня 1980 року в Римі.

Твори Джанні Родарі наповнюють яскравими барвами світ дитинства і їх просто неможливо забути! У його казках вирує справжнє життя, вони вчать дітей розрізняти Добро і Зло та прагнути до кращого.

Твори автора в бібліотеці:

Джельсаміно в країні брехунів

Подорож «Голубої стріли»

Казки по телефону

Планета Новорічних ялинок

Пригоди Цибуліно

Торт у небі

 



Комментариев нет:

Отправить комментарий

УВАГА, НОВИНКА!

З пилу з жару до нашої бібліотеки потрапила книга відомого історика-лінгвіста, яка розкриває тему походження української мови та етноса в ці...