пятница, 6 ноября 2020 г.

Любіть українську

9 листопада 1997 року Указом Президента № 1241/97 «Про День української писемності та мови» на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства видав указ про відзначення Дня української писемності та мови. В Україні щорічно 9 листопада відзначають День української писемності та мови. За православним календарем це день вшанування пам'яті преподобного Нестора Літописця - послідовника творців слов'янської писемності Кирила та Мефодія.
Донині вчені досліджують походження української писемності. Існує версія, що на території України було кілька її варіантів. У Північному Причорномор'ї користувалися абеткою, яка була схожою на грецьку і латину, а в східних регіонах використовувалися сарматські значки, які мали схожість з грузинською азбукою. У древніх слов'ян існувало одночасно дві абетки: глаголиця і кирилиця. При цьому, глаголиця досі не має аналогів. Імовірно, цей алфавіт винайшов слов'янський просвітник Кирило Філософ для запису богослужбових текстів. Сучасна літературна українська мова з'явився в XVIII столітті. Першим твором, який було написано з його використанням, вважається "Енеїда" Котляревського. Остаточно закріпив українську розмовну мову в літературних творах поет Тарас Шевченко.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

УВАГА, НОВИНКА!

З пилу з жару до нашої бібліотеки потрапила книга відомого історика-лінгвіста, яка розкриває тему походження української мови та етноса в ці...