четверг, 13 мая 2021 г.

Михайло Булгаков. Реаліст і містик.

Я — містичний письменник. М. Булгаков Там, де містика зустрічається з реальністю, рождається магічний реалізм. Термін з'явився в початку XX століття і визначає особливе будівництво в мистецтві, в якому магічні елементи включені в реалістичну картину світу. Серед російських приверженців цього стилю був Михайло Булгаков, автор «Мастера і Маргарити» та «Білої гвардії». Дослідники творчості відомого російського письменника Михайла Булгакова одностайно стверджують, що фантастичні сюжети його творів віддзеркалюють глибокий містицизм світовідчуття автора. М. Булгаков справді виявляв неприхований інтерес до небуденного, незвичайного, і своє зацікавлення він особливо яскраво показав у романі "Майстер і Маргарита". "Магічний реалізм", властивий роману, проявляється у постійному співставленні містичного та буденного.
Цікаві факти з життя Булгакова • Михайло Булгаков народився 3 (15) травня 1891 р і був першою дитиною у сім'ї. Два тижні він був "Богданом" (так називали нехрещених немовлят). • 28 років із своїх 49 він прожив у Києві. • Перший твір «Пригоди Світлани» написав у 7 років. • Вже у 8 років прочитав «Собор Паризької Богоматері». Мав виняткову пам’ять, багато чого з прочитаного запам’ятовував напам’ять. • У Першу світову війну був лікарем у фронтовій зоні. Наприкінці лютого 1919 військлікар Булгаков був мобілізований в Українську армію, а в серпні 1919 го вже служив військовим лікарем в Червоній Армії. У жовтні цього ж року перейшов в Армію Південної Росії, де служив лікарем в козачому полку і воював на Північному Кавказі. • Булгаков колекціонував театральні квитки, які купував сам і на яких концертах або виступах він був присутній. Часто ходив в Большой театр, щоб послухати “Фауста”. Ця опера завжди піднімала йому настрій. • Булгаков писав «Майстра і Маргариту» в цілому більше 10 років. • Хворів на тиф, після чого довгий час приймав морфій. • Булгаков виступав проти комунізму і до нього в будинок частенько приходили чекісти з обшуком, але він при цьому жодного разу не був заарештований. Його п’єси в 1929 були заборонені у всіх театрах. • Був знайомий і товаришував з Анною Ахматовою, В. В. Вересаевим (письменник), М. А. Волошиним (поет), Ісааком Дунаєвським (композитор). • Булгаков був тричі одружений: – 1913-1924: Лаппа, Тетяна Миколаївна – прототип персонажа Ганни Кирилівни в оповіданні «Морфій». – 1925-1931: Білозерська, Любов Євгенівна – друга дружина. – З 1932: Шиловська, Олена Сергіївна – третя дружина, берегиня літературної спадщини. Основний прототип персонажа Маргарити в романі «Майстер і Маргарита». • В якості пам’ятника, після кончини відомого письменника, його дружина вибрала величезну гранітну брилу – Голгофу. До цього дана брила була підніжжям хреста, який був встановлений на місці поховання Гоголя. Працівники «Публічної бібліотеки» підготували виставку - портрет "Реаліст і містик" до дня народження письменника.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

УВАГА, НОВИНКА!

З пилу з жару до нашої бібліотеки потрапила книга відомого історика-лінгвіста, яка розкриває тему походження української мови та етноса в ці...