вторник, 13 июля 2021 г.

Мужність не виходить з моди ніколи

Вільям Мейкпіс Теккерей, знаменитий англійський прозаїк, народився 18 липня 1811 року в Калькутті. Хлопчика відправили вчитися до Лондона. Після закінчення школи юний Вільям вступив у Кембриджський університет. Однак провчився там лише рік, після чого в 1830 році відправився подорожувати по Європі. У Парижі Теккерей навчався малювання у англійського художника Бонінгтон, що дозволило йому згодом створювати карикатурні ілюстрації до своїх романів. У 1836 році була опублікована його перша книга — буклет «Флора і Зефір». Теккерей також працював у кількох газетах, писав гуморески та сатиричні оповідання. У 1837 році Вільям одружився, але сімейне життя радувала недовго — дружина, народивши двох дочок, зійшла з розуму. До 1840-х років Теккерей писав небагато, і його твори не користувалися особливим успіхом. У 1844 році письменник опублікував значний, але оцінений лише згодом роман «Кар'єра Баррі Ліндона».
Успіх приходить до автора після опублікування в журналі «Панч» «Книги снобів» (1846-1847).
Книга була написана у вищій мірі тонко й іронічно, що привернуло до неї увагу читачів. У 1848 році виходить у світ одне з найзнаменитіших творів письменника — роман «Ярмарок марнославства. Роман без героя».
Після цього Теккерей стає знаменитий, вступивши в конкуренцію з іншим улюбленцем читаючої публіки — Чарльзом Діккенсом. У 1852 році письменник публікує великий історичний роман «Історія Генрі Есмонд».
У 1853 — 1855 роках виходить окремими випусками роман «Ньюкомена. Історія вельми поважного сімейства». Взимку 1854 здоров'я письменника помітно погіршується. Однак він продовжує роботу — пише цикл лекцій «Чотири Георга», з якими виступає в Америці і в Англії. У 1858 — 1859 роках виходить у світ роман «Віргінци», ще через 3 роки роман «Філіп».
У 1860 — 1862 роках Теккерей був редактором журналу «Корнхилл мегезін». Останнім романом Теккерея став «Дені Дюваль», роботу над яким письменник не встиг закінчити.
24 грудня 1864 Уїльям Теккерей помер у Лондоні.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

УВАГА, НОВИНКА!

З пилу з жару до нашої бібліотеки потрапила книга відомого історика-лінгвіста, яка розкриває тему походження української мови та етноса в ці...