воскресенье, 17 февраля 2013 г.

Мова наша - серце наше!




Це - матері мова. Я звуки твої
Люблю, наче очі дитини...
О мово вкраїнська!... Хто любить її,
Той любить мою Україну.
   Володимир Сосюра
 





21 лютого світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Цей день відзначають щороку, починаючи з 2000р. Про "підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності" було оголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня – 17 листопада 1999 року в Парижі (Франція).


 «Для опанування мови більш важливою є вільна  допитливість, ніж страшенна необхідність»                    
— Святий Августин

Оскільки з 6 тис. розмовних мов світу близько половині загрожує зникнення, ЮНЕСКО прагне підтримувати мову як ознаку культурної належності особи. Організація вважає, що вивчення іноземних мов та багатомовність є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги.

«Всі найголовніші іноземні мови можна вивчити за шість років, але для вивчення своєї недостатньо цілого життя»
— Вольтер

День обрали на знак пам'яті подій у 1952 році, коли в столиці Бангладеш Дацці розстріляли демонстрацію студентів, які вимагали захистити свою рідну мову і визнати її однією з державних.


«Як не кажи, а рідна мова завжди залишиться рідною. Коли хочеш говорити по душі, жодного французького слова в голову не йде, а якщо хочеш блиснути, тоді інша справа»
— Лев Толстой
 
Рідна мова для кожної людини є важливим елементом культурної свідомості. Вона накопичує традиції й досвід попередніх поколінь і дозволяє передати їх нащадкам. Однак багато мов сьогодні знаходяться на межі повного зникнення. У деяких мов не залишається живих носіїв, тому одним з методів порятунку лінгвістичного багатства планети експерти називають вивчення іноземних мов.


Комментариев нет:

Отправить комментарий

УВАГА, НОВИНКА!

З пилу з жару до нашої бібліотеки потрапила книга відомого історика-лінгвіста, яка розкриває тему походження української мови та етноса в ці...