вторник, 24 марта 2015 г.

Участь у регіональному конкурсі читців «Вічне слово Кобзаря», присвяченому творчості Т.Г. Шевченка


21  березня 2015 року в  приміщенні  «Обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва» міста Харкова  відбувся традиційний щорічний  регіональний конкурс читців «Вічне слово Кобзаря», присвячений творчості великого поета. Чугуївська централізована бібліотечна система представила на конкурс в номінації «Виконавець», категорія «Діти», наступних учнів:

Дьоміна Олександра /учениця 8 класу Клугіно-Башкирівської ЗОШ;

Коломієць Михайло/ ученик 10 класу Чугуївської ЗОШ №7
Діти, готуючись до конкурсу, серцем доторкнулися до поезії Великого Кобзаря. Творчою знахідкою виявилася постановка уривку з поеми «Сова», яку презентувала Дьоміна Олександра, монолог звучав настільки переконливо, що стримати сльози було дуже важко. А учень 10 класу виконував уривок із поеми Шевченка  «Відьма»,  власний виступ Коломієць  Михайло урізноманітнив творчою роботою – бук трейлером «Відьма». Власне, це вже був не просто конкурс. Це було свято! Свято душі, відродження і віри у щасливе майбутнє.
Творчість Шевченка - це книга буття українців, своєрідна візитна картка українського народу. Гаряча любов до знедоленого рідного краю звучить у кожному слові, кожному рядку його безсмертних творів.


четверг, 19 марта 2015 г.

До дня народження Ліни Костенко

19 березня святкує своє 85-річчя геніальна поетеса України - Ліна Василівна Костенко, яка народилась у місті Ржищеві Києвської області у родині вчителів.
 Закінчивши середню школу в Києві, вчилася у Київському педагогічному інституті, а згодом у Літературному інституті імені Максима Горького в Москві, який закінчила 1956 року. Тоді ж, наприкінці п'ятдесятих, одна за одною вийшли друком її поетичні збірки «Промені землі» і «Вітрила», а в 1961 році - «Мандрівки серця».
Затим добрих півтора десятка літ у літературному житті України мовби й не існувало Ліни Костенко. Сьогодні таке диво - мовчання пояснюють безкомпромісною громадянською позицією поетеси. Зрештою, так воно й було. Щоб упокорити свідому непоступливість письменниці, високі компартійні мужі через видавництва все робили, аби гостре слово мужньої жінки не дійшло до читача. Тільки Ліна Костенко не зрадила ні себе, ні поезію. Вона ненастанно, одержимо творила й піднеслася до висот такого духовного подвижництва, що її феномен в українській літературі залишиться неперевершеним і вічним.
Ліна Костенко – це унікальне явище в українській літературі і не тільки в українській, а  й у європейській, світовій, тому що такої глибини переживань і самокритичності сучасна література ще не знала. На нинішньому поетичному олімпі України серед інших майстрів слова вже кілька десятиліть живе вона як «нерозгадане чудо», « голос народу». Маючи воістину Божий дар слова, Ліна Василівна є ще й лицарем честі, взірцем громадянської мужності.
Ліна Костенко належить до покоління , яке вже стало легендою, вона сама – одна з найяскравіших живих легенд, що творить славу цього покоління. У вітчизняній літературі Ліна Костенко гідно продовжує аристократизм духу, проявлений жінкою – митцем. Не визнаючи фальшивих почестей, публічного лицемірства, покірних компромісів, поетеса визнає мистецтво лише як найвищу з людських чеснот, слово – безсмертним ділом. У символічному двобої світла і темряви, життя і смерті, тимчасовості і вічності, представленого її поезіями. Завжди звучить настрій неминучої вітальної перемоги.

З цього приводу, працівники Чугуївської центральної бібліотеки, нанесли візит до територіального центру соціальної допомоги міста Чугуїва, з метою проведення літературної години до дня народження поетеси. Слухачі поезії були уважними, та найголовніше - зацікавленими та щиро вдячними! Обіцяли відвідати бібліотеку, щоб ще ближче ознайомитися з творчістю Ліни Костенко.
 
 
 
 
 
 
 

среда, 4 марта 2015 г.

Чугуевская централизованная библиотечная система объявляет литературный конкурс!



Уважаемые жители нашего города!
Предлагаем  принять участие в конкурсе  литературного творчества –ждем на конкурс ваши стихотворения, рассказы, сказки, эссе.
Победителей ждут дипломы и подарки! Награждение победителей состоится на литературном фестивале «Сиреневый май»
Принять участие в конкурсе могут как взрослые, так и дети. Для юных литераторов, учащихся 5-10 классов объявлен конкурс «Серебряное перышко», а для взрослой аудитории, начиная с 18 лет, конкурс «Проба пера».
Дедлайн(крайний срок конкурса) -  22 апреля 2015 года.
Организаторы: Чугуевская централизованная библиотечная система в лице центральной библиотеки  и городской библиотеки для детей при поддержке отдела культуры и туризма.
На конкурс подаются творческие работы на русском  и украинском языках (эссе, стихотворения, сочинения, сказки и т.д.) на тему «Красота спасет МИР»
Номинации конкурса:
·        «Проза»
·        «Поэзия»
Объем конкурсных работ не должен превышать 2 печатных страниц (формат А 4, шрифт Times New Roman, кегль №12, интервал 1).
Форма заявки: на титульном листе указать номинацию, название произведения, ФИО участника, дату рождения, номер школы и класс, почтовый адрес и телефон, адрес электронной почты (если есть). К печатному материалу добавить копию в электронном варианте ( электронный вариант работы можно отправить на электронную почту библиотеки).
Работы принимаются с 23 февраля по 22 апреля  
В Чугуевской городской библиотеки для детей по адресу: ул. Якира, 18, (СШ№8) г. Чугуев, Харьковская область 63503 тел.: 2-25-64, childbibl@mail.ru;
В Чугуевской  центральной библиотеке по адресу: ул. К.Либнехта.38 (рядом с музыкальной школой) г. Чугуев, Харьковская область 63503 тел.2-27-12, sentrbibl@mail.ru с пометкой «На конкурс».
Награждение: В течении нескольких дней жури будет оценивать работы участников и выбирать победителей. Результаты конкурса будут объявлены 22апреля 2015 года, в компьютерном  зале центральной библиотеки, а также на сайте Чугуевской ЦБС chuhuiv-biblioteka.edu.kh.ua, а также на блогах библиотек города.
Победители конкурса получают почетные дипломы и поощрительные призы. Наградение победителей состоится на литературном фестивале «Сиреневый май». Призерам представится возможность выступить на ежегодном литературном фестивале «Сиреневый май» со своими лучшими творческими работами. По всем вопросам обращаться по выше указанным адресам.

Творець українського гімну.



     4 березня 2015 року вся українська спільнота відзначатиме 200-річчя з дня народження  українського композитора, хорового диригента, священика Михайла Вербицького (1815–1870). А також – 150-річчю від дня першого публічного виконання Гімну України “Ще не вмерла Україна…” (10 березня 1865 р.).













УВАГА, НОВИНКА!

З пилу з жару до нашої бібліотеки потрапила книга відомого історика-лінгвіста, яка розкриває тему походження української мови та етноса в ці...