вторник, 21 июля 2020 г.

Мораль не повинна закривати правди



 Винниченко Володимир Кирилович - письменник, громадський і державний діяч. Голова Директорії (1918-1919)
Народився 1880 року в селі Веселий Кут Єлисаветградського повіту на Херсонщині (тепер Григор’ївка Кіровоградської області).
Володимир Кирилович Винниченко широко відомий як видатний письменник, творець нової української прози і яскравий політичний діяч часів революції та громадянської війни.
Його п'єси «Брехня», «Чорна Пантера і Білий Ведмідь», «Закон», «Гріх» перекладаються на німецьку мову і з’являються в театрах Німеччини та інших європейських країн. На екранах Німеччини в 1922 році демонструвався фільм «Чорна Пантера», сценарій якого побудовано на п'єсі В.Винниченка «Чорна Пантера і Білий Ведмідь».
За п'ятдесят років творчих пошуків письменником створено 15 романів, 23 п'єси і понад сотню новел. Таки як: перший український фантастичний роман «Сонячна машина», оповідання «Краса і сила», імпресіоністична новела «Момент», «Контрасти», «Голота», «На пристані» ,«Хто ворог?», «Боротьба», «Промінь сонця», «Раб краси», «Слово за тобою, Сталіне!» ,«Суд», «Федько-Халамидник», «Студент», драма «Дисгармонія», драма «Базар», драма «Чорна Пантера і Білий Ведмідь», роман «Рівновага», роман «Чесність з собою» ,роман «Записки Кирпатого Мефістофеля» та інші.
Письменник частину життя прожив далеко від рідної України і за її межами завершив свій шлях, але творив для неї, для її майбутнього... Творив і свято вірив у відродження української нації. Помер Володимир Винниченко 6 березня 1951р. у французькому місті Мужен.
Працівники центральної бібліотеки Чугуївської ЦБС підготували книжкову виставку до дня народження письменника.





Запрошуємо до центральної бібліотеки ознайомитися з творами Володимира Винниченка .

Комментариев нет:

Отправить комментарий

УВАГА, НОВИНКА!

З пилу з жару до нашої бібліотеки потрапила книга відомого історика-лінгвіста, яка розкриває тему походження української мови та етноса в ці...