пятница, 20 февраля 2015 г.

Поетична година до міжнародного дня української мови

Кожного року, починаючи з 2000, в Україні святкується міжнародний день української мови. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня — 17 листопада 1999 року в Парижі.

Оскільки з 6 000 розмовних мов світу близько половині загрожує зникнення, ЮНЕСКО прагне підтримувати мову як ознаку культурної приналежності особи. Окрім того, організація вважає, що вивчення іноземних мов та багатомовність є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги.
Щорічне відзначення цього дня використовується для скерування уваги на меншини з менш аніж 10.000 особами, котрі активно розмовляють рідною мовою. Часто ці мови не передаються наступному поколінню і потрапляють у забуття. Багато мов, котрими розмовляють менше 100 осіб не задокументовані.

До цього свята,  центральна бібліотека вирішила завітати до територіального центру соціального обслуговування міста Чугуїва для проведення поетичної години, де були прочитані вірші багатьох українських поетів. Працівники бібліотеки провели бесіду з громадянами щодо обговорення особливостей української мови. Всі присутні з задоволенням слухали українські вірші на найкрасивішій та наймелодійнішій мові в світі.


Комментариев нет:

Отправить комментарий

УВАГА, НОВИНКА!

З пилу з жару до нашої бібліотеки потрапила книга відомого історика-лінгвіста, яка розкриває тему походження української мови та етноса в ці...