пятница, 13 октября 2017 г.

Свята Покрова - покровителька українського козацтва

14 жовтня українці святкують одразу три свята. Перше - Свято Покрови Божої Матері, друге - День українського козацтва, третє свято, дуже молоде - День захисника України.
В цей день ми вшановуємо славних українських казаків, покровительеою яких вважається Богородиця. Це свято також і родинне - бо пов'язане з родинними і сімейними цінностями і традиціями, шановливим ставленням до ідеалів жіночності та материнства.
Для козаків свято Покрови було найбільшим і значущим святом. В цей день у козаків відбувалися вибори нового отамана. Козаки вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю вважали своєю заступницею і покровителькою.
Відомий дослідник звичаїв українського народу Олекса Воропай писав, що після зруйнування Запорізької Січі в 1775 році козаки, що пішли на Дунай на еміграцію, взяли з собою образ Покрови Пресвятої Богородиці. Козаки настільки вірили в силу Покрови Пресвятої Богородиці і настільки щиро й урочисто відзначали свято Покрови, що впродовж століть в Україні воно набуло ще й козацького змісту і отримало другу назву - Козацька Покрова


13 жовтня центральна Чугуївська бібліотека  провела під відкритим небом для мешканців міста  історичний екскурс "Свята Покрова - покровителька козацтва".







Комментариев нет:

Отправить комментарий

УВАГА, НОВИНКА!

З пилу з жару до нашої бібліотеки потрапила книга відомого історика-лінгвіста, яка розкриває тему походження української мови та етноса в ці...