четверг, 21 января 2021 г.

Суверенній Україні нині слава і повік

22 січня в Україні відзначають одне з найважливіших державних свят – День Соборності України, роль якого в історії країни важко переоцінити. Офіційно святкувати День Соборності почали лише у 1999 році після указу президента Леоніда Кучми. В цей день в 1919 році відбулося проголошення Акту злуки Української народної республіки і Західноукраїнської народної республіки. В «Універсалі соборності» йшлося: «Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина, Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка» Також цього дня згадують підписання Четвертого Універсалу Центральної Ради. Це сталося роком раніше – 22 січня 1918 року. «Народе України. Твоєю силою, волею, словом стала на Землі українській вільна Народна Республіка» - так розпочинався текст IV Універсалу Української Центральної Ради. Цим документом проголошувалася повна незалежність УНР. У 71-у річницю Акта злуки (22 січня 1990 року) в Україні відбулася одна з найбільших у Центральній і Східній Європі масових акцій – “живий ланцюг” як символ єдності східних і західних земель. Більше мільйона людей, узявшись за руки, створили безперервний ланцюг від Києва до Львова.
День Соборності України – день, який символізує єдність земель України. Це одне з найважливіших свят нашої країни, яке підкреслює, що ми всі – це один народ і ніякі рубежі не зможуть нас розділити, це нагадування про те, що сила нашої держави – в єдності українських земель.
Вітаємо всіх українців з Днем Соборності! Бажаємо зберігати силу духу, бадьорість і оптимізм. Нехай в кожній родині панує мир і спокій, любов і взаєморозуміння!

Комментариев нет:

Отправить комментарий

УВАГА, НОВИНКА!

З пилу з жару до нашої бібліотеки потрапила книга відомого історика-лінгвіста, яка розкриває тему походження української мови та етноса в ці...