среда, 6 января 2021 г.

Колядують зорі на Різдво Христове

Новорічні та різдвяні свята з давніх часів супроводжуються різними веселими традиціями. Діти і дорослі колядують, щедрують і посівають (засівають). Однак не всі люди знають і розбираються, коли це потрібно робити.
Колядування – це улюблене заняття не тільки дорослих, але і дітей. Колядують і співають різдвяні пісні вранці 7 січня. А в деяких регіонах України колядувати починають вже увечері 6 січня, після сходу першої зірки. Колядувати ходять від хати до хати, не оминаючи нікого. У своїх піснях колядники славлять появу на світ Ісуса Христа, зичать добра, щастя, здоров'я і достатку сім'ям. А господарі за це обдаровують колядників солодощами, різними смаколиками та дрібними грішми.
Коляд, коляд ,коляда У віконце загляда. У різдвяну світлу нічку Запали на радість свічку. Коляду поклич до хати, Щоб Ісуса привітати. Люди добрі, колядуйте, Сина Божого шануйте! А от щедрувати потрібно 13 січня, ввечері, це напередодні Старого Нового року.
Цей вечір ще називають Щедрим, звідси і назва – щедрувати. У щедрівках на відміну від колядок величають господарів будинку і їхніх дітей, а також бажають у прийдешньому році багатого врожаю, добробуту, приплоду худоби, доброго роїння бджіл. З давніх часів вважалося, що після заходу сонця починала пустувати нечиста сила. Тому щедрівки були своєрідним захистом будинку і господарів від нечисті.
"Щедрик, щедрик, щедрівочка, Прилетіла ластівочка, Стала собі щебетати, Господаря викликати: – Вийди, вийди, господарю, Подивися на кошару, Там овечки покотились, А ягнички народились. В тебе товар весь хороший, Будеш мати мірку грошей. Хоч не гроші, то полова, В тебе жінка чорноброва. Щедрик, щедрик, щедрівочка, Прилетіла ластівочка." Вперше різдвяну народну пісню «Щедрик», у музичній обробці відомого українського композитора Миколи Леонтовича (М. Леонтович (1877–1921), український композитор, хоровий диригент, громадський діяч.), виконав хор Київського університету. Загалом Леонтович створив п’ять версій обробки пісні, але для виконання він вибрав лише одну, яку створив у 1916році – саме вона й принесла йому світову славу. Тепер «Щедрика» чути ледь не у всьому світі. Посівати в Україні прийнято на старий Новий рік (на Василя) – з 13 на 14 січня, і роблять це зазвичай хлопчики. Наші предки вважали, якщо першим на Новий рік до хати зайде чоловік, це принесе достаток і успіх. Звідси й пішла традиція залучати хлопчиків до посівання....
Житом, житом із долоні, По долівці, по ослоні, Засіваю в вашій хаті – Будьте дужі та багаті! Щоб збулося все нівроку – З новим щастям, з Новим роком!
Колектив центральної бібліотеки вітає всіх з Новим Роком та Різдвом Христовим! Від щирого серця бажаємо лише найкращого: нехай серце радіє, родина буде здоровою, мрії справджуються і кожен день приносить лише радість!

Комментариев нет:

Отправить комментарий

УВАГА, НОВИНКА!

З пилу з жару до нашої бібліотеки потрапила книга відомого історика-лінгвіста, яка розкриває тему походження української мови та етноса в ці...