четверг, 28 января 2021 г.

Герої Крут живі у пам’яті нащадків

Ви стали прикладом усім, Про Вас нікому не забути! В понурій темряві віків Світити будуть завжди Крути! Є в українській історії події, які стали знаковими, стали символічними. Такою подією є героїчна смерть під залізничною станцією Крути молодих захисників Української Держави. Щороку, 29 січня, кожен українець схиляє голову перед пам’яттю про тих, хто в далекому 1918 році боронив незалежність України ціною власного життя. 29 січня 1918 року на залізничній станції Крути в Чернігівській області 300 київських студентів, захищаючи підступи до Києва, вступили в нерівний бій з шеститисячною армією більшовиків під командуванням Михайла Муравйова. Точна кількість загиблих студентів офіційно ніде не зафіксована. За свідченнями учасників подій, було вбито більше 250 осіб з українського боку. Відомі імена тільки 27 студентів, яких взяли в полон і розстріляли. Після розстрілу місцевим жителям деякий час забороняли ховати тіла загиблих. Через декілька днів місцеві селяни вночі позабирали тіла хлопців із поля й поховали у сусідньому селі. Перепоховання загиблих у бою під Крутами відбулося 19 березня 1918 р. у Києві на високому дніпровському березі, неподалік могили першого українського князя Аскольда.. Ховали велично… Так постала друга, крім Тарасової, свята могила над Дніпром.
На Аскольдовій Могилі Поховали їх — Тридцять мучнів українців, Славних молодих... На Аскольдовій Могилі Український цвіт — По кривавій по дорозі Нам іти у світ. П. Тичина https://www.youtube.com/watch?v=Nu5WHLJYjvY І нехай сучасні вчені-історики розмірковують про міфи і правду Крутянської битви, ніхто не поставить під сумнів високий героїзм і патріотичну самопожертву юних борців за ідею, відданих захисників національної справи. Вічна пам'ять Героям!

Комментариев нет:

Отправить комментарий

УВАГА, НОВИНКА!

З пилу з жару до нашої бібліотеки потрапила книга відомого історика-лінгвіста, яка розкриває тему походження української мови та етноса в ці...