вторник, 28 мая 2013 г.

Нові надходження!



Нові книги - це маленьке свято для бібліотекарів

і користувачів.

Тож давайте святкувати! Ми отримали нові книжки!

Вони дійсно зовсім новенькі - палітурки блищать  яскраво,

а сторінки чекають на першого читача.

Завітайте до нас та підберіть книги для себе і своїх рідних.

Про них ми розповімо вам докладніше.

 


Шевченківські лауреати, 1962-2012: Енциклопедичний довідник
Пропонований довідник — 3-тє, доповнене (перше вийшло 2001, друге – 2007) видання знайомить читачів із лауреатами Національної премії імені Тараса Шевченка за 1962—2012 роки.
У статтях довідника подано короткі біографічні відомості, висвітлено основні віхи творчої діяльності лауреатів. До багатьох статей додається бібліографія про творчість митців. Книгу проілюстровано фотопортретами Шевченківських лауреатів, яких нині є 623 персоналії та 8 колективів.
Автор-упорядник, відомий енциклопедист М. Г. Лабінський, та видавництво «Криниця» створили оригінальну довідкову працю, показали здобутки митців-лауреатів, їхній внесок в історію вітчизняної культури.
Національна премія України імені Тараса Шевченка — найвища відзнака за твори літератури та мистецтва в незалежній Україні. Освячена іменем Великого Кобзаря, ця творча нагорода має високий авторитет в Україні і в усьому світі.


"Шляхами Тараса Шевченка. Чернігівщина"
"Шляхами Тараса. Шевченка. Чернігівщина". Путівник запрошує шанувальників Кобзаря подорожувати шляхами Чернігівщини – у міста, містечка і села, що відвідував за своє життя великий син України. Подані у виданні розповіді стануть мандрівнику за гіда, а понад 1000 фотографій та ілюстрацій – зручним візуальним доповненням. Книга містить поради, які допоможуть здійснити подорож з легкістю і комфортом.

Безклубенко С. Мистецтво: терміни та поняття:
Енциклопедичне видання у 2 т.: Т. 1
Зазвичай книги такого змісту та характеру готують багато фахівців з різних галузей вибраної теми. Унікальна особливість цього видання полягає в тому, що воно підготовлене однією особою — доктором філософських наук С. Д. Безклубенком. Матеріалом для енциклопедії послужили численні попередні наукові публікації автора, у яких висвітлюються кардинальні питання теорії та найважливіші факти і явища історії мистецтв.
Для науковців, студентів вищих навчальних закладів культури й мистецтва, викладачів, аспірантів гуманітарних навчальних закладів та всіх тих, хто цікавиться кульутрою.

Безклубенко С. Мистецтво: терміни та поняття:
Енциклопедичне видання у 2 т.: Т. 2
      Другий том енциклопедичного видання охоплює мистецькі поняття від літери «М» до «Я». Видання присвячене світовій культурі. Його специфіка в тому, що, на відміну від більшості традиційних подібних видань, воно є авторським, здійсненим однією особою, що забезпечує концептуальну цілісність викладу матеріалу.
Видання розраховане на науковців, викладачів, аспірантів, студентів вищих гуманітарних навчальних закладів.

Усі гетьмани України. Денис Журавльов
Гетьман. Слово, яке здатне викликати чимало асоціацій практично у кожного українця. Асоціацій героїчних - "гетьманська слава", іронічних - "до булави треба голови", зрештою, самоіронічних - де "два українці, там три гетьмани"... Слово, буквально просякнуте історією і водночас - якоюсь бадьорою, невмирущою енергетикою. Слово, яке звучить майже як "своє", хоча його походження є неукраїнським і взагалі неслов'янським, не маючи нічого спільного з лунким українським "геть". Так, "гетьмани в золотих жупанах". були не тільки в Україні. Але українською специфікою є те, що саме в Українській козацькій державі гетьман став у силу історичних обставин таким собі монархом, майже незалежним володарем...
У цій книжці здійснена спроба зібрати під однією обкладинкою біографічний матеріал про більш ніж 70 ватажків українського козацтва, котрі, згідно з джерелами чи історичною традицією, носили гетьманський титул або претендували на нього. 
Скарбниця потребна й пожиточна: 
Українські монастирські літописи, житія, повчання ченцям, чуда та інше.

Унікальна багатожанрова збірка представляє маловідомі, а то й зовсім не знані історично-літературні пам’ятки ХІ-ХVIII ст., що вийшли зі стін українських монастирів чи дотичного середовища. Тексти супроводжено ґрунтовною вступною статтею, коментарями та ілюстровано витворами староукраїнського мистецтва.
Для широкого читацького загалу. 

Стефан Турчак. Володимир Рожок 
Книга розповідає про видатного українського диригента зі світовим ім`ям, Героя Праці, народного артиста СРСР і України, лауреата Державної премії Української РСР імені Т.Г. Шевченка, Державної премії Грузинської РСР імені З. Паліашвілі, професора Стефана Васильовича Турчака.
На великому документальному та ілюстративному матеріалі докладно висвітлено життєвий і творчий шлях маестро - одного з лідерів культурного простору України ХХ століття. Його вроджена музикальність, блискучий вишкіл, унікальний диригентський талант сприяли довершеним інтерпретаціям оперно-балетних та симфонічних творів українських, російських і зарубіжних композиторів як минулого, так і сучасності.
Для широкого кола читачів, усіх, кого цікавить музично-театральна культура України. 

Микола Пимоненко. Художній альбом
Художника Миколу Пимоненка доля не обділила визнанням і популярністю. За сучасними мірками він був дуже успішним - займаючись лише тим, що любив. Він неодноразово виставлявся в Петербурзі, у Німеччині, Франції та Англії, його картини придбали мюнхенський музей і паризький Лувр. І навіть знамениті колеги по цеху, такі як Мурашко, Рєпін та Малевич, не шкодували для Пимоненка добрих слів.
Але окрім документальності, в картинах Пимоненка є дещо набагато цінніше. Це - його ідеалістичний погляд, вміння закохуватись і бачити прекрасне, майстерне володіння технікою і глибоке чуття кольору та його сили...    


Національний музей історії України. Альбом у двох томах. Том 2 
Розраховано на музеєзнавців, істориків, широке коло читачів, усіх, хто цікавиться історією та культурою України.
До другого тому двотомного видання «Національний музей історії України» ввійшли унікальні твори образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва, рукописні документи, стародруки, нумізматика та зброя зі збірки Національного музею історії України та його філії – Музею історичних коштовностей України. Ці рідкісні пам’ятки репрезентують матеріальну культуру України та інших країн.  
Розраховано на музеєзнавців, істориків, широке коло читачів, усіх, хто цікавиться історією та культурою України.


  ТРАДИЦІЙНЕ ВБРАННЯ УКРАЇНЦІВ. Том 2. Полісся. Карпати/ Traditional Ukrainian Clothing. Part II   
Книга «Традиційне вбрання українців. Том ІІ. Полісся. Карпати», підготовлена до друку видавництвом «Балтія-Друк», продовжує знайомити читача з українським народним одягом і присвячена регіонам Полісся та Карпати.  
Строкате вбрання бойків, лемків, гуцулів, буковинців, закарпатців та поліщуків ще до початку ХХ століття зберігало архаїчні риси. Завдяки унікальним зйомкам автентичного вбрання, зробленим у 22 музеях України та приватних колекціях, читач вперше матиме змогу детально ознайомитись з елементами народних строїв, головними уборами, взуттям, прикрасами, аксесуарами, оцінити колористику вбрання та багатство декору. Книга містить інформацію історико-етнографічного та краєзнавчого характеру; зокрема, особливу увагу зосереджено на художніх особливостях і символічному наповненні елементів народного строю. Текст видання супроводжує Словник термінів, що пояснюють реалії народного побуту початку ХХ ст., широко вживані свого часу, проте сьогодні, на жаль, відомі лише вузькому колу фахівців. 
Укладач і автор проекту – відомий етнолог Оксана Юліївна Косміна – у популярній і захопливій формі веде розповідь про традиції українського костюму. 
Книга видається українською мовою, проте містить розгорнуте резюме англійською мовою, що дозволяє розширити читацьку аудиторію і залучили до ознайомлення з вітчизняною культурою широке коло іноземних читачів.  

Михайло Драгоманов у спогадах. І.С.Гриценко, В.А. Короткий 
Уперше зібрані й прокоментовані спогади про М.Драгоманова найбільш знаних його сучасників - від рідних та близьких до затятих політичних опонентів - допомагають іще повніше осягнути постать видатного українського мислителя. Маловідомі ілюстрації є цінним доповненням до текстів.  
Для широкого кола читачів.  
«Заворожи мені, волхве…» Тарас Шевченко і Михайло Щепкін 
Видання, присвячене 200-літньому ювілею Т, Г. Шевченка і 225-річчю з дня народження М. С. Щепкіна, збагачує шевченкознавство цікавим аспектом. 3. П. Тарахан-Береза, спираючись на науково-історичні документи, здійснила оригінальне дослідження щодо живописного твору Т. Г. Шевченка "Портрет Михайла Щепкіна". 1843 (?). Ця картина, а також портрет юного Т. Г. Шевченка, інші документальні раритети публікуються в Україні вперше. Видання доповнене малярською спадщиною Т. Г. Шевченка.  
Розраховано на спеціалістів і широке коло читачів.  

Ангели Врубеля. Марголіна І.Є. 
Ця книжка відкриває для читача новий, незвичайний аспект творчості Михайла Врубеля «київського» періоду - ангельську тематику. Йдеться про підготовку та створення кирилівських ікон і монументальних композицій, а також ескізів до розписів собору Святого Володимира. Подаються цікаві подробиці, пов’язані з перебуванням художника в Києві, інших містах України, колом його спілкування. Своєрідним історично-біографічним тлом оповіді про київські шедеври Врубеля є численні спогади сучасників, листи, світлини того часу. Яскравий акцент книжки - репродукції творів генія модерну.
Для широкого читацького загалу.

Тарас Чухліб. Гетьмани України-Русі
Історія нашої держави надзвичайно багата на події та героїв. У цьому виданні змальовано тридцять три історичних портрети найбільш відомих володарів гетьманської булави давньої України-Русі. Читач познайомиться зі сповненими пригод і випробувань біографіями козацьких ватажків, дізнається багато фактів з особистого життя гетьманів, довідається про їхню роль на військовій і політичній арені. Автор спирається у своїй праці на оригінальні архівні документи, враховуючи останні досягнення вітчизняної та зарубіжної історичної науки.    

Українська гравюра бароко. Дмитро Степовик

У книзі на прикладі творчості чотирьох визначних майстрів української барокової графіки XVII й початку XVIII століть - Олександра Тарасевича, майстра Іллі, Леонтія Тарасевича та Івана Щирського - висвітлюються характерні риси одного зі світових мистецьких стилів епохи Просвітництва - стилю бароко. Україна в XVII - XVIII століттях набула унікального досвіду серед країн Центральної та Східної Європи щодо органічного єднання західноєвропейських варіантів стилю бароко з українськими мистецькими традиціями, а в широкому розумінні - зближення православної та католицької естетики у творах на релігійну та світську тематику. Автор детально досліджує феномен українського бароко, визначає його суттєві й формальні риси у порівнянні з автохтонним стилем бароко у мистецтві країн Заходу.
Понад 200 ілюстрацій різних видів та жанрів гравюри дають уявлення про українську гравюру бароко, в ділянці якої, крім простудійованих чотирьох найвизначніших майстрів, працювали за цієї доби десятки інших граверів.  

Войтович В. Українська міфологія
Книга є спробою осмислення надзвичайно багатого та яскравого світу української дохристиянської міфології - народних уявлень, звичаїв та обрядів, вірувань і повір`їв тощо. Це своєрідний погляд на духовну культуру предків, їхній світогляд, світосприйняття та ментальність.
Текст супроводжується авторськими ілюстраціями, відомостями про визначних етнографів минулого та ґрунтовною бібліографією
Для широкого кола читачів, які прагнуть свідомого розуміння коренів історії та культури свого народу.
 



Комментариев нет:

Отправить комментарий

УВАГА, НОВИНКА!

З пилу з жару до нашої бібліотеки потрапила книга відомого історика-лінгвіста, яка розкриває тему походження української мови та етноса в ці...